Multiforms Historie

Carsten Michelsen grundlagde Multiform tilbage i 1982

Det begyndte i værkstedet i en baggård til Vestergade 47 i Aarhus. Året var 1982. Carsten Michelsen stod ved saven i det gamle værksted og vendte og drejede en låge mellem hænderne – skåret ud af ét stykke træ. Massiv og helt kvadratisk i formen. Enkelheden tiltalte ham, og her havde han på én gang en ukompliceret byggeklods, et tidløst design og gedigent håndværk, der kan holde hele livet. Bag arbejdet i værkstedet lå visionen om at designe en køkkenklassiker, der på lige fod med 1950’ernes danske, ikoniske møbeldesigns kan leve på tværs af generationer – både hvad angår håndværkskvalitet, materialer og formsprog.

“Mine ønsker for fremtiden havde beviserne liggende i fortiden.”

Carsten Michelsen,
Designer

Carsten Michelsen voksede op i Vestjylland. I en familie med lange traditioner for håndværk. Med håndværksmestre, som stod bag Lønne Kirke ved Nørre Nebel, en række huse og snedkermøbler, der stadig holder 120 år senere. Mens Carsten gik på gymnasiet brugte han ferierne på at arbejde sammen med sine onkler, og stærke holdninger til langtidsholdbart design og kvalitet blev naturligt en del af hans DNA.

De danske møbelarkitekter og håndværket fik på den måde en stor plads i Carsten Michelsens liv. Hans drøm var at lave køkkenet som et møbel. Og da han stod ved den gamle sav i værkstedet i Vestergade i Aarhus med en kvadratisk låge – skåret ud af ét stykke massivt træ – havde han en rolig og veldefineret geometrisk figur, som skabte den enkelhed og visuelle ro, der gør designet let at se på i mange år.

Opgaven var nu at forene enkelheden i designet med en robusthed i materialer og håndværk. Målet var at skabe et snedkerkøkken, der kan holde hele livet. Forrammen i massivt træ gav kanterne på Form 1 skabene ekstra styrke. Samtidig gav de synlige trærammer præcis det møbeludtryk, som Carsten Michelsen ledte efter. Alle samlinger skulle være stærkere end træet, og køkkenerne blev bygget på traditionel snedkermanér med dyvler, tapper, svalehalezinkninger samt not og fer. Simpelthen fordi det holder længere.

Det smukke, ensartede udtryk i Form 1 opnåede han ved at lægge finer uden på det massive træ. Det massive træ er fra naturens side uens i farve og struktur, og uden finér ville han ikke kunne opnå den ønskede ensartethed med finéren på køkkenlågerne.

“I sin enkelhed var kvadratet efter min smag et særdeles stærkt udgangspunkt for et langtidsholdbart udtryk og samtidig meget funktionelt.”

Carsten Michelsen,
Designer

Carsten Michelsen og Leif Glintborg med den allerførste Multiform vitrinelåge

Værkstedet på første sal i baggården til Vestergade 47 i Aarhus blev udskiftet med et større værksted på Grønnegade 68 i Aarhus midtby. I 1984 blev produktionen af snedkerkøkkener flyttet til Kibæk. Her havde Herningkøkkenets tidligere direktør, Knud Troelsen startet en ny køkkenfabrik. For at være tro mod de dyder, der havde gjort Multiorms køkkener til et stykke klassisk arkitektur fortsatte Multiform som et selvstændigt brand. I 1992 købte den administrerende direktør Leif Glintborg snedkeriet. Multiform har siden 2003 været ejet af Ballingslöv koncernen.