Projekbeskrivelse

Johan Clausen valgte håndværket fremfor universitetet

Tunge bøger eller stolte håndværkstraditioner? For 33-årige Johan Clausen var valget let. Han valgte træet og det klassiske håndværk og opgav i stedet universitetet. Derfor er han i dag startet som maskinsnedkerlærling hos Multiform. Og han er ikke den eneste. Flere og flere unge ser bæredygtighed som en selvfølge og har en drøm om at arbejde med naturlige og organiske materialer som træ, så de kan skabe tidløse møbler eller snedkerkøkkener, der holder i generationer. Det valg er del af en klar tendens om at vende ryggen til køb-og-smid-væk-kulturen og fremme de holdbare løsninger. Den tendens har Multiform, siden virksomheden startede op i 1982, været med til at fremme ved at uddanne fremtidens håndværkere. Læs Johans historie.

Håndværk og moderne teknologi

Det er blevet in at have fingrene i naturmaterialer som træ og at skabe noget, der er smukt, holdbart og funktionelt. Derfor vælger mange unge at uddanne sig som møbelsnedker eller maskinsnedker. Dermed bliver de del af de stolte danske håndværkstraditioner, hvor fokus ligger på design og kvalitet – hvilket også er noget, forbrugerne i dag sætter stor pris på.

”Jeg har altid været glad for at bruge mine hænder til at skabe noget og for den moderne teknologi. Som maskinsnedker kan jeg kombinere de interesser, så det var oplagt at vælge uddannelsen,” fortæller Johan om grunden til at gå i voksenlære som maskinsnedker hos Multiform.

Fra læder til træ

Mens Johan gik på universitetet, havde han sin egen lille produktion af unikke håndsyede tasker i læder. Læder er lige som træ et levende, fleksibelt og fascinerende materiale, og han ser visse lighedstegn mellem at arbejde med de to organiske materialer, når han sammen med kollegaerne i Kibæk skaber de klassiske og tidløse snedkerkøkkener, Multiform er kendt for.

”Vi arbejder i forskellige træsorter, der hver især har nogle karakteristika, der gør dem unikke. Det er en uhyre spændende udfordring at vælge det optimale materiale til en opgave. Det stiller krav til en omhyggelig arbejdsproces og til en viden om de forskellige træsorter, hvis vi skal nå frem til det helt rigtige resultat,” siger Johan. Derfor bliver for eksempel træet til alle træskuffer håndsorteret, og derfor gemmer man et ekstra lag planskåret finer i mindst ét år, hvis der skulle ske en skade på en skuffe.

Kombinerer håndværk og teknik

”Selv om jeg brænder for det traditionelle håndværk, er jeg også meget passioneret omkring den moderne teknologi. Magien opstår i mødet mellem mand og maskine, og den moderne teknologi er årsagen til, at vi kan skabe det rigtige produkt til den rigtige pris. Vi formår nemlig at producere et konkurrencedygtigt produkt i en høj kvalitet. Det er en af betingelserne for, at mit fag også har en stærk position i fremtiden,” pointerer Johan, som også kiggede på jobudsigterne, da han valgte maskinsnedkeruddannelsen.

Han har det som blommen i et æg med de andre lærlinge og erfarne fagfolk omkring sig på snedkeriet. ”Jeg har arbejdet på et værksted før, og jeg er vild med det. Der er et fedt sammenhold, når man arbejder tæt sammen om at skabe noget. Hos Multiform er det vigtigt, at vi kommer rundt til de forskellige arbejdsfunktioner, så vi kan hjælpe hinanden og ved, hvad alle funktioner i virkeligheden kræver,” siger Johan.

 

Holder i generationer

Han er yderst tilfreds med, at de køkkener, han er med til at skabe, holder i generationer – præcis som de kendte danske møbelklassikere.

”Bæredygtighed er jo et vidt begreb, men det er yderst konkret her, fordi vi skaber køkkener af organiske materialer, og fordi de er produceret, så de holder i generationer. Det giver rigtig god mening for mig. Især i en tid, hvor forbrug og klima er højt på dagsordenen,” siger Johan og uddyber: ”For at skabe de bæredygtige produkter, har vi en meget grundig arbejdsproces, hvor vi ikke går på kompromis med noget. Er en samling eller en låge ikke 100 procent i orden, så er det om igen.”

Ikke to ens køkkener

Køkkenet er husets hjerte, og derfor gør det en forskel for Johan, at han er med til at skabe et køkken, en familie skal leve og arbejde i stort set hver dag. ”Kunden er aktivt med til at vælge, hvilke materialer, køkkenet skal laves af, og der er tænkt over enhver detalje i indretningen. Jeg har været med ude hos en kunde, der fik et køkken monteret, og det var en sand glæde at opleve, hvor begejstret han var over, at han selv havde været med til at vælge indretningen af for eksempel skufferne. Det er en god følelse at være med til at skabe et køkken, som bare passer,” siger Johan.

Johan er landet på den helt rigtige hylde som maskinsnedkerlærling hos Multiform. ”De har et godt ry som produkt og som uddannelsessted, og jeg befinder mig det helt rigtige sted,” konstaterer den kommende maskinsnedker.