6 ud af 10 vil gerne sortere mere affald, og om to år skal alle EU-lande tage sig af og indsamle madaffald. Det er baggrunden for, at Multiform nu har udviklet et miljøvenligt affaldssystem til køkkenet, hvor der kan sorteres op til 10 forskellige typer affald.

De fleste kender det. Måske er der en pose til batterier i en køkkenskuffe, en kompostbeholder i haven til organisk affald fra madlavningen og en affaldsbeholder i garagen, hvor der kan sorteres plast og pap.

”Skraldespande i køkkenet er et vigtigt tema, når en familie skal have nyt køkken. Det bunder i, at mange kender til besværet med at sortere affald flere forskellige steder – både ude og inde. Og det vil kun blive endnu vigtigere fremover at have en gennemtænkt affaldsløsning ’lige ved hånden,’ fordi stadig flere forbrugere ønsker at sortere deres affald for at passe godt på vores klima og klode,” siger Anita Barner Ibsen, marketingchef hos Multiform.

Eksempelvis viser en analyse foretaget af IDA i 2020, at 6 ud af 10 gerne vil sortere mere affald.

6 ud af 10 vil gerne sortere mere affald i køkkenet

Specialdesignet affaldssortering

Derfor lancerer Multiform den 1. april et specialudviklet affaldssystem til køkkenskuffen, hvor det er muligt at affaldssortere fra to og helt op til ti forskellige slags affald. Selve systemet er lavet med omtanke for, at affaldet ikke skal lugte i køkkenet. Affaldet bliver ventileret, så det ikke lugter. Og så er selve affaldssystemet udført i genanvendt plast, så det også kan genanvendes, når det en dag skal kasseres.

”I udviklingen af det nye affaldssystem har vi tænkt fremad, så vi opfylder fremtidens behov. Eksempelvis har vi indrettet affaldssystemet, så det kan håndtere 13 forskellige poser til organisk affald. Der findes nemlig så mange versioner af poser til bioaffald i kommunerne. Her har vi indbygget ventilering, så affaldet bliver tørt og ikke står og lugter i boligen,” fortæller Anita Barner Ibsen.

Du kan sortere op til 10 forskellige typer affalds med det nye affaldssystem fra Multiform

Født med en bæredygtig tilgang

Det var naturligt for Multiform at specialdesigne et affaldssystem, hvor målet er at gøre det nemt og bekvemt for forbrugerne af affaldssortere i mange kilder.

”Vi har tænkt bæredygtigt, siden det første Multiform køkken blev designet og fremstillet i 1982. Det handler ikke bare om vores fokus på naturlige materialer, men mindst lige så meget om lang holdbarhed på vores produkter. Mange af de køkkener, vi håndlavede for snart 40 år siden, lever stadig ude hos forbrugerne,” fortæller Anita Barner Ibsen.

Flere krav

Og interessen for bæredygtige valg – også i form af effektiv affaldssortering i hjemmet – får ekstra opmærksomhed på grund af Verdensmålene, som både private, virksomheder og det offentlige gerne vil efterleve. Her er der også fokus på håndtering og minimering af affald. Desuden indfører EU i 2023 krav om, at alle landene skal indsamle og tage sig af madaffald.

”Med det nye affaldssystem vil vi gerne gøre det så let som mulig for forbrugerne at sortere affaldet. Det er ikke bare godt for den enkelte familie, men for de store mål, som samfundet er sat sig med hensyn til grøn omstilling,” siger Anita Barner Ibsen,

Æstetik og funktion i perfekt balance med det nye system til affaldssortering i køkkenet

God hygiejne er tænkt ind

”Affaldssystemet passer i skuffer fra 40 til 80 centimeter i bredden. Mange kender til at stå med kartoffelskræller i hånden, mens man kæmper med at åbne til skraldespanden. Vores skuffer åbnes elektronisk, så man bare skubber med et knæ, og så er der åben til affaldssystemet. Og skuffen lukkes igen med et puf. Det er godt for hygiejnen i køkkenet,” siger Anita Barner Ibsen.

Når det sorterede affald skal tømmes, så er det let at tømme en spand ad gangen.