Kornet svajer på markerne omkring Elsebeth og Jens’ landejendom i Nordjylland. Fra de store vinduer, der åbner stuehusets facader mod omgivelserne, kan landmanden Jens fornemme vejret lige fra det øjeblik, han slår øjnene op.

”Det vigtigste for os er, at vi kan kigge ud på naturen omkring os. og ud over markerne. Jeg lever af mine planter på markerne, så det er afgørende for mig, at jeg kan se sol, vind, vejr til alle sider fra daggry til solnedgang. Det er sådan, jeg kan planlægge, hvad vi kan lave på gården hver dag. Samtidigt er det vigtigt for os, at vi kan fornemme årstiderne og se råvildtet, der løber hen over markerne. Det er vigtigt, når man sidder og stresser over regnen i høsttiden,” siger Jens.

Den moderne landejendom er præmieret i Jammerbugt Kommune 2018

Gården her er hans barndomshjem – om end det var et helt andet hus, han voksede op i. Det oprindelige stuehus var nemlig en lavloftet bygning fra 1800-tallet, som var blevet udvidet i flere omgange. Med utidssvarende indretning og i en tilstand, som det ikke kunne betale sig at bygge videre på. Derfor kontaktede Jens og Elsebeth arkitekt Lars Bo Poulsen hos Nørkær+Poulsen Arkitektur og bad ham tegne sit bud på en moderne landejendom.

”Da Lars Bo (Poulsen, red.) kom med de første skitser, var det første jeg tænkte; Nå ok! Det var ikke lige dét, jeg havde regnet med! Jeg skulle helt klart vænne mig til ideen om husets meget moderne linjer og udtryk,” forklarer Jens. Og mens Elsebeth var begejstret fra første færd, så Jens siden lyset i husets store, åbne facadepartier, der i dag giver familien et unikt kig og fornemmelse for gårdens jorde.

Den moderne landejendom skulle forholde sig til både Jens’ historie på stedet og Elsebeths mere moderne blik.
Et arketypisk hus

Arkitekt Lars Bo Poulsen gik til opgaven med en klar fornemmelse for, at huset her skulle forholde sig til både Jens’ historie på stedet og Elsebeths mere moderne blik.

”Det sjove i den her opgave var, at bygherrerne var meget forskellige i deres indflyvningsvinkel til et nyt hus. Elsebeth var meget moderne, mens Jens havde en svaghed for referencerne til den klassiske bondegård, og der lå en opgave i at forene deres forventninger,”forklarer Lars Bo Poulsen. Løsningen blev et meget fritliggende hus, der forholder sig til gårdspladsen og bevarer indtrykket af, at man ankommer til en ’rigtig’ landejendom. Huset ligger hævet på et plateau med en terrasse, der går hele vejen rundt, og selve arkitekturen er simpel – næsten arketypisk i sin form.

”Vi har arbejdet med den mest basale husform, den klassiske gavl med facadelinjer og saddeltag. Materialemæssigt har vi til gengæld brugt meget energi på murstenen og har varieret fugens farve, så det giver dynamik, når man kigger på facaden,” forklarer arkitekt Lars Bo Poulsen.

Zinktaget sender også tanker til de klassiske landejendomme, mens de store glaspartier ligger langt fra de traditionelle, småsprossede bondevinduer. I stedet lukker de naturen og landskabet ind i huset. Elsebeth og Jens har også lagt mange timer i at vælge de helt rigtige materialer til huset. De har selv stået hos Strøjer Tegl på Fyn og valgt den helt rigtige mursten, og især Jens er glad for gedigenheden i materialerne. ”Jeg kan godt lide de håndværksmæssigt gode ting, vinduerne i mahogni, mursten lavet af dansk lerjord. Det samme gør sig gældende i køkkenet, hvor vi har valgt et kvalitetskøkken i robuste materialer fra Multiform med tykke egetræsbordplader,” siger Jens.

Gedigne materialer og godt håndværk var vigtige ifm. familiens valg af materialer til deres moderne landejendom.

For Elsebeth er køkkenet blevet et af husets mest afgørende træk;

”Det var vigtigt for mig, at køkkenet blev mere end ’bare’ et køkken, men en integreret del af huset. Køkken-alrummet er et højloftet rum, som ligger i åben forbindelse med resten af huset – herfra er der ikke langt til noget. Derfor har vi valgt et Multiform-køkken, der fungerer som et møbel på lige fod med resten af vores indretning. Vi har skruet op for størrelsen og skabshøjden, og så har vi valgt en mørk nuance, som fortsætter på den ene væg og fremhæver køkkenet,” forklarer hun.

Der er kælet for alle detaljerne i det gennemtænkte Multiform-køkken, der er designet af Jannie Kjær, Multiform Aalborg. Form 6 køkkenet har indvendige skuffer i massiv eg, en tyk egetræsbordplade med gennemgående stave, og de ekstra høje skabe giver masser af opbevaringsplads til alt fra service til duge, barskab og kaffebar. Over køkkenet svæver et vindue, der sender lyset, himlen og årstiderne ned til det store spisebord, som står centralt i rummet i den moderne landejendom.

Jannie Kjær, Multiform Aalborg har tegnet både køkken, bad, bryggers og garderober til den moderne landejendom
Badekar med kig til gårdens gamle have

Mens underetagen har praktiske gulve i beton, har førstesalen fået lyse plankegulve, der giver en anden rumfornemmelse og stemning. Her i Elsebeth og Jens’ soveværelse, der er enkelt indrettet med naturmaterialer, grå tekstiler og sengelamper fra Artemide.

Badeværelset vender sig mod gårdens gamle have, og familien kan uforstyrret starte dagen i det æstetiske og enkle rum. Detaljer i træ og flet skaber en varm kontrast til beton og sten.

”Vi har arbejdet med, at det skal være enkelt hele vejen igennem med stort fokus på gode materialer både ude og inde. Vi har ingen spildplads eller passager i huset, som ikke bliver brugt, og som bare skal holdes rene. Jeg føler mig hjemme i alle rum, og jeg elsker, at vi har kig ud til vidderne omkring huset til alle sider, og lyset fremhæver alle husets bedste træk og detaljer. Det er et privilegium at bygge sit eget, og vi ville være sikre på, at vi gjorde det rigtigt. Man kan jo ikke bare lige flytte en bondegård,” slutter Elsebeth.