Til sammen har Dorthe Dietz og Ann Brit Thomsen Møller mere end 70 års Multiform erfaring at byde ind med, når de rådgiver jer om nyt køkken. De analyserer jeres behov til bunds, for det er helt grundlæggende, hvis køkkenet skal have en arkitektonisk kvalitet, der resonerer med resten af huset, perioden, livet i huset og de funktionelle behov. Vi har sat design-duoen stævne til en snak om deres favoritdesign, køkkentendenser og en gammel Københavner-lejlighed fra 1782.

Hvad er dit personlige favoritdesign?

Det hele begyndte i baggården bag Vestergade 47 i Aarhus i 1982. Carsten Michelsen stod ved saven i det gamle værksted og vendte og drejede en låge mellem hænderne – skåret ud af ét stykke træ. Massiv og helt kvadratisk i formen. Enkelheden tiltalte ham, og her havde han på én gang en ukompliceret byggeklods, et tidløst design og gedigent håndværk, der kan holde hele livet.

Bag arbejdet i værkstedet lå visionen om at designe en køkkenklassiker, der på lige fod med 1950’ernes danske, ikoniske møbeldesigns kan leve på tværs af generationer – både hvad angår håndværkskvalitet, materialer og formsprog.

En dag i 1993 kom Carsten Michelsen ind i butikken på Holbækvej i Roskilde, og siden har Dorthe Dietz været forhandler af de håndlavede snedkerkøkkener fra Multiform. Dorthes eget favoritdesign er det klassiske og originale Form 1 snedkerkøkken, fordi hun holder af, at god kvalitet og holdbart design går hånd i hånd. Med respekt for æstetikken i det originale design fra 1982 kommer Form 1 serien i dag i en række nye træsorter – fx valnød, røget eg og sort eg, der alle håndlakeres med en vandbaseret lak af Multiforms erfarne håndværkere.

Ann Brits favoritdesign er Form 6, der forener æstetik og funktion med kompromisløs kvalitet. – Funktionalitet er essentielt, og et Form 6 køkken er både nemt at betjene og nemt at rengøre. De massive træskuffer har mercedes-lukning, der gør det let at åbne og lukke skufferne, de originale træskuffer i ahorn giver et lyst og venligt udtryk, og den lysegrå skuffebund gør det let at se det, der ligger i skuffen, siger Ann Brit.

Hvilke køkkentendenser ser I lige nu?

– Selvom tendensen peger i retning af mindre boliger i specielt de store byer, tror Dorthe Dietz stadig, vi vil prioritere de åbne multifunktions-rum, hvor køkken-alrummet inviterer til, at alle kan samles. – Og selv med mindre køkkener kan vi skræddersy løsninger, så der bliver plads til alle tingene, fx med ekstra dybe skuffer, skuffe-i-skuffe løsninger og med muligheden for, at vores håndværkere kan skræddersy skuffeindretninger, så de passer præcist til det, der skal være i skufferne, siger Dorthe Dietz.

Hvilken bordplade er din favorit i køkkenet?

– Personligt er den hvide Corian bordplade min favorit, fortæller Dorthe Dietz. – En Corian overflade er en bordplade for livet, da den kan repareres, hvis den får en skade, og fordi den hverken absorberer fugt eller lugt og er meget modstandsdygtig overfor pletter og ridser, er den let at holde, selvom der bliver lavet meget mad i køkkenet.

For Ann Brit er favoritten en matslebet Nero Assoluto granit. – Den ensartede sorte bordplade giver ro og er samtidig smuk og let at holde.

Hvad vil du ikke undvære i dit køkken?

– Det er uden tvivl min kombidampovn – brød fra dagen før smager nybagt efter opvarmning med damp, ligesom opvarmning med fugt får opvarmet mad til at føles, som om det er nylavet. Og så vil jeg nødigt undvære god plads til at hakke og snitte, siger Ann Brit.

Dorthe Dietz er helt enig. – Kombidampovnen er mit arbejdsredskab nummer 1. Resultatet af tilberedningen er helt perfekt, og så er den samtidig nem at gøre ren. Og så er Airfresh-funktionen i køleskabet en helt fantastisk funktion, når man har køkken-alrum, fordi man undgår en ubehagelig køleskabslugt, fortæller Dorthe.

Hvor er din favoritplads i køkkenet?

– Jeg bor i den skønneste Københavner-lejlighed fra 1782. Gult og romantisk – lige i nærheden af Nyboder. Det gamle tørreloft er blevet inddraget i lejligheden, og mit yndlingssted er lige der, hvor jeg står og snitter salaten med udsigt over gården og den fælles tørresnor, som jeg deler med lejligheden overfor. Det er så hyggeligt og originalt, siger Ann Brit.

– Mit favoritsted i køkkenet er på ”køkkenskriverpladsen”, som er en integreret del af vores køkken. Her sidder min mand og jeg hver aften og vender verdenssituationen, når jeg kommer hjem fra butikken. ”Køkkenskriverpladsen” er indrettet, så vi sidder overfor hinanden. Sådan synes jeg, at det er optimalt, når man skal tale sammen, siger Dorthe Dietz.

Få køkkendesignernes tre vigtigste råd
  1. Det bedste en kunde kan gøre er at kontakte en professionel køkkenrådgiver, der lytter, spørger ind til behovene, udfordrer kunden på ”sådan har det altid været” og kan omsætte det til et køkken, der bliver til daglig glæde i familien og dermed til en god investering.
  2. Køb kvalitet – et Multiform køkken er en større investering her og nu, men den bedste i længden, fordi det holder i 25-35 år. God kvalitet ældes med ynde, og du bliver ikke træt af det, fordi både designet og kvaliteten holder.
  3. Vær opmærksom på den gode arbejdshøjde