For 38 år siden blev det første Multiform køkken lavet på et snedkerværksted i en baggård i Vestergade i Aarhus. Derfor er der stadig et særligt bånd mellem Multiform og Aarhus. Vi har sat de tre køkkendesignere bag Multiform i Aarhus stævne til en snak om godt håndværk, funktionelle madværksteder og deres favoritdesign.

Hvad er dit personlige favoritdesign?

Oprindeligt er Jesper Christensen udlært tømrer, og han har derfor en særlig forkærlighed til træ og det gode håndværk. Jespers personlige favoritdesign er Form 1 i røget eg. – Håndværksmæssigt er Form 1 helt speciel: De synlige, massive forrammer på skabene, de funktionelle skuffelameller i massivt træ, der produceres helt fra bunden, og egetræets smukke struktur er karakteristiske for designet, der i dag betragtes som en køkkenklassiker med sit enkle, tidløse udtryk.

Jesper Christensen, Multiform Aarhus har Form 1 i røget eg som sit favoritdesign
Chris Jacobsen og Thomas Knudsen, Multiform Aarhus har Form 45 i planskåret eg som deres favoritdesign

For både Chris Jacobsen og Thomas Knudsen er favoritdesignet det prisbelønnede Form 45 i planskåret eg med gennemgående åretegning. – Det er det ultimative snedkerhåndværk. Multiforms finér-specialister udvælger finer individuelt til hvert eneste køkken, og det giver køkkenet masser af karakter og et helt unikt udtryk.

Hvilke køkkentendenser ser I lige nu?

I mange år har tendensen i de danske køkkener været præget af ”less is more” – enkle materialer, få farver og nedtonede overflader. Men det er ved at ændre sig. Vi vil i dag have et køkken, som kan holde i mange år, og det smitter af på valget af materialer. Vi prioriterer de langsigtede, klassiske løsninger og naturens smukke materialer. – Kunderne efterspørger mere liv og historie i designet, og det giver nye spændende muligheder i forhold til både den kreative løsning og farvesammensætning, siger Thomas Knudsen.

Hvilken bordplade er din favorit i køkkenet?

- Der findes utrolig mange smukke naturstensbordplader, som giver køkkenet karakter og et helt unikt udtryk. Men for mig er køkkenet et madværksted, hvor der bliver gået til den, og derfor er det vigtigt for mig, at bordpladen kan holde til lidt af hvert. Det kan Dekton, der er både ridsefast, varmeresistent, rengøringsvenlig og helt igennem robust. Jeg har en lille dreng, der gerne vil være med i køkkenet, og så er det fantastisk ikke at skulle tænke over, om bordpladen kan holde til udfoldelserne i køkkenet, siger Thomas.

Hvad vil du ikke undvære i dit køkken?

- Det er uden tvivl min Quooker. Mange tror, at man kun bruger en Quooker, når der skal laves en hurtig kop kaffe, men den bruges i massevis af situationer hver eneste dag. Har du små børn er Quookeren uundværlig, når der skal skoldes sutter, men også til blanchering af grøntsager, kogning af æg, kartofler, nudler mm. Derudover er det fantastisk altid at have kogende vand ved hånden til rengøring, når du laver mad. Har du fx brugt en kniv, der ikke tåler at komme i opvaskemaskinen, kan du hurtigt vaske den af med sæbe og kogende vand fra hanen, siger Thomas.

Hvor er din favoritplads i køkkenet?

- Jeg elsker at eksperimentere med nye opskrifter og madlavning i alle afskygninger. Derfor er mit favoritsted ved køkkenøen, hvor jeg samtidig kan nyde udsigten til Himmelbjerget. Det er for mig afslapning og ren terapi for sjælen, siger Thomas.

Køkkendesignernes tre vigtigste råd
  1. Det er vigtigt at have tænkt over, hvad du er glad for i dit nuværende køkken og nødigt vil undvære. Så bestræber vi os altid på at tænke det ind i det nye køkken og samtidig forsøge at forbedre det.
  2. Det er vigtigt at have tænkt over, hvad køkkenet skal bruges til - og ikke mindst af hvem. Det har stor betydning for den optimale arbejdshøjde og ikke mindst materialevalg.
  3. Vær åben omkring dit budget. På den måde kan vi give dig den bedste rådgivning om valg af materialer, hvidevarer og løsninger, der matcher dit budget og dine ønsker.