Blot en times kørsel nord for København finder man den skønneste grønne eng med græssende køer og vilde blomster. Det var netop denne fredede eng, som Lone Kristensen og hendes familie forelskede sig i. De drømte om at bo med udsigt og om at opleve de skiftende årstider på nært hold. I dag er drømmen blevet til virkelighed, og familien bor i et helt moderne hus på 450 m2, fordelt på to etager, tegnet af arkitekt Danko Lekic, arkitekt og ejer af Black Architecture.

Huset er blevet skræddersyet til grunden og er derfor helt unikt. Danko Lekic har tegnet huset som en klynge af enheder, der varierer i højde og forskyder sig i plan. Husets særlige proportioner, de sortsprossede store vinduer og de helt lyse sten sender tankerne hen på New Yorks industrielle bygningsstil, som også har været en af familiens inspirationskilder. Indvendigt er stemningen af newyorkerloft også fremtrædende i kraft af de lyse og sorte kontraster, et sort køkken samt et oversized sildebensgulv i egetræ. Der er ikke sparet på ekstraordinære detaljer, som en specialbygget hoveddør, der måler 280 x 240 cm, ligesom der er himmelkig fra husets vinkælder op gennem gulvet i husets spisekammer.

Et perfekt match

Fra starten havde familien selv en masse ideer og ønsker til deres kommende bolig, og de ønskede et tæt samarbejde med en dygtig arkitekt, som kunne lytte, udfordre og give dem det ekstra, som de ikke selv kunne tænke sig til. Arkitekten skulle ikke blot tegne et hus, han selv var glad for, men også sørge for, at det endelige hus opfyldte familiens drømme. I en udbudsrunde med tre andre arkitekter viste Danko Lekic sig at være det perfekte match for familien. Dels havde han den samme umiddelbare begejstring for den unikke udsigt som familien, dels meldte han med det samme ud, at han ikke ville kaste en idé på bordet lige på stående fod, men hellere ville vende tilbage til dem med nogle gennemtænkte forslag, hvilket var lige i familiens ånd.

Et spektakulært viktualierum med kig fra kælderen til himlen.

”Efter vores første møde leverede jeg tre forskellige retninger til et moderne hus, og ud fra de forslag valgte familien at gå videre med ét af dem. Jeg arbejder ofte med at vise flere retninger. De danner grundlag for at afsøge og præcisere behov og ønsker, eftersom jeg ikke ser en enkelt løsning som den rigtige tidligt i fasen. Ud over at møde familiens praktiske behov og ønsker ville jeg levere det ekstra, som de ikke havde forestillet sig.

”Familiens stil var ret veldefineret fra starten, bl.a. fordi de havde sendt mig alle deres inspirationsboards fra Pinterest. De havde en masse ideer og tanker og min opgave bestod i at få struktur og en rød tråd i de mange billeder. Jeg vidste allerede, at jeg skulle tegne et hus til glade mennesker, der går op i kvalitet, kan lide at feste og er supersociale. Og under hele processen havde vi løbende diskussioner om æstetik, og hvad det betyder i forhold til økonomi og de kvadratmeter, man vil have”, fortæller Danko Lekic.

Vi forelskede os i den fredede eng med græssende køer og vilde blomster.

Lone Kristensen,
ejer

Det arkitekttegnede hus fik et sort køkken som centrum i den arkitekttegnede villa i Nordsjælland
Et skulpturelt møbel i rummet

Med tre potentielle huse i kufferten tog familien afsted på ferie i tre uger og brugte ferien på en intensiv korrespondance med Danko Lekic. De havde selv flere klare ønsker til boligen, men blev samtidig positivt overraskede over Danko Lekics tilføjelser, som netop opstår, når der er god kemi og dialog. Der skulle være en overdækket terrasse, og husets front skulle ligge ud til den smukke eng. Desuden skulle der være et centrum i boligen, som skulle kunne rumme både store og små selskaber, og hvor man skulle kunne bespise 16 mennesker uden at skulle rykke rundt på møblerne.

Et sort køkken fra Multiform står som et skulpturelt møbel i det store rum og passer perfekt til husets enkle, moderne stil. Snedkerkøkkenet i sort eg er designet i samarbejde med Charlotte Brix, Multiform Hillerød. Som en særlig detalje har familien fået integreret en smal vask i den sorte granitbordplade. Det er en ideel løsning til opbevaring af krydderurter i hverdagen og til kolde drikke på is, når familien holder selskaber. Højskabene rummer hvidevarer fra Gaggenau og fungerer samtidig som en rumdeler i det store rum og skjuler elegant trappen ned til kælderen.

Et helt sort køkken står som et skulpturelt møbel i den newyork-inspirerede bolig i Nordsjælland
New Yorks industrielle byggestil har været en inspirationskilde for os.

Lone Kristensen,
ejer

Boligen har været vist i BO BEDRE i oktober 2019. Arkitekt: Danko Lekic, Black Architecture. Tekst: Lone Monna og Multiform. Styling: Lone Kristensen. Foto: The Odd Society og Pernille Greve