Du må ikke købe et køkken, uden at få en arkitekt eller designers bidrag med til at løfte det samlede produkt. Til gengæld stiller det skræddersyede køkken krav til kunden i processen, mener Piet Rose, der ser mange mislykkede køkkener.

“Du kan købe et dyrt køkken og sætte ind i dit hus. Men forskellen ved at få en arkitekt ind over dit nye køkken er, at du vil opleve, at køkkenet underlægger sig og spiller ind i rummet.”

Piet Rose er uddannet arkitekt og indehaver af Multiform Lyngby.

Arkitekt Piet Rose er indehaver af Multiform Lyngby

Arkitekt Piet Rose trækker på sin baggrund inden for blandt andet lysdesign, byplanlægning og industrielt design, når han tegner køkkener.

Som han siger, så har han som arkitekt en vision for måden, vi lever på, og for at forskønne verden. For selvom det “bare” er et køkken, når kunder kommer ind ad døren, er det “det vigtigste rum i huset”. I hvert fald her i Norden.

Og derfor udfordrer han sine kunder på, hvad de har brug for, og hvad de tror, de har brug for til dette, husets vigtigste rum, når de kommer ind til ham.

“Kunderne mærker hurtigt, at jeg udfordrer det, de kommer med af idéer. Jeg noterer deres drømme, og jeg tager hensyn til dem. Men jeg tager chancen og tager den risiko at udfordre kundens idéer for at nå frem til det bedste resultat. Jeg guider dem gennem en kompliceret proces, så jeg sikrer, at vi får vurderet alle mulighederne.”

Men hvorfor udfordre, hvis folk ved, hvad de vil have?

“Fordi det er vigtigt! Efter den første times møde er vi allerede ved at tale om have, hvordan man kommer ind og ud af huset. Skal der åbnes op? Jeg synliggør muligheder og begrænsninger, det er min pligt som arkitekt og rådgiver.”

“Alle panelpladerne i den sorte køkkenø er kun 6 mm og med lodret, sort kvartskåret europæisk finér, i modsætning til skuffefronternes vandrette finérretning. Det skaber øget dynamik mellem de massive store fronter og den noget tykkere, matslebne Nero Assoluto granit fra Zimbabwe,” siger Piet Rose, Multiform Lyngby.

(Lidt) smerte i skabelsen

Vi sidder i Piet Roses mors atelier. Med sparsomt lysindfald fra nord, så man kan se farvernes nuancer. For meget lys får farverne til at flade ud, kommenterer han.

Piet Rose, vil gerne have, at vi tager “køkkenarkitektur” – som han kalder det – seriøst. Vi bruger ikke tid nok på at beslutte linjer og detaljer i køkkenet, og har man ikke været igennem hele processen med at skabe et køkken med en arkitekt, har man slet ikke fået det rigtige køkken, mener han.

“Mange køkkener er mislykkede. Kunden har selvfølgelig ønsker og drømme og ideer om farver og funktioner, men behovene bliver ikke analyseret til bunds: De bliver ikke vendt og drejet. Og det skal de, hvis køkkenet skal have en arkitektonisk kvalitet, der resonerer med resten af huset, perioden, livet i huset og de funktionelle behov, ” siger han.

De mørke overflader brydes med massive ahornskuffer og arkitekttegnet massiv ahorn knivblok, som er specialudviklet til kundens fine japanske knive fra Seki-egnen. Det udsøgte lyse hårde ahorn matcher således væggeness murede, lyse, okkerfarve.

“Jeg søger helhed, og en sikker, langsigtet løsning, som rækker ud over kundens egen interesse. En løsning, man kan være tryg i, også hvis man skal sælge huset. Jeg vil kalde det objektiv sparring, når vi har vendt og drejet muligheder og vægtet dem. Men i Industridesign, interiør, og kunsthåndværk skal der være en lille smerte, en lidelse. Det er bare et udtryk for, at vi er i en kreativ proces. Så kommer glæden bagefter, når den lille skala indeholder det store værk.”

Mange ønsker hjælp

Og der er mange, der gerne vil have hjælp til den kreative proces, hvor en Multiform-arkitekt hjælper til med at skabe et unikt køkken.

I en spørgeundersøgelse udført af Multiform, svarer mere end 60 pct. af de adspurgte, at de gerne vil have hjælp til at indrette deres køkken. Andelen stiger til over 70 pct. når de adspurgte tjener mere end 60.000 kr. om måneden og er klar til at investere mere end 250.000 kr.

Det er først og fremmest erfaring, der efterspørges, men også rådgivning om helhedsperspektiv og hjælp til planløsning er efterspurgt. Som uddannet arkitekt med speciale i byplanlægning, ser Piet Rose paralleller i balancen mellem store linjer, der skaber ro og hierarki og den lille detalje, som kan gøre et køkken til noget ekstraordinært.

Hans pointe er egentlig blot, at du med et køkkenkøb ikke blot køber en række moduler og sætter sammen. Du går igennem en kreativ proces, hvor du veksler mellem byplanlæggerens boulevarder og dine egne ønsker til f. eks et specifikt armatur, som i sidste ende får køkkenet til, ja… at sidde lige i skabet.

Synes du, det lyder artistisk og lidt komplekst? Det er netop Piets forsvar for, at du får det ultimative køkken, når han først sætter sig til tegnebrættet.

Piet Rose er arkitekt og indehaver af Multiform Lyngby

Hele køkkenøen, herunder den fuldintegrerede Silgranit vask og Quooker armaturet, er helt sorttonede. Det skaber et stofligt og sart samspil mellem mat stål, den afrikanske granit, egetræets åretegning og den blanke kogetop. Foto: Kasper Kristoffersen

Alle muligheder i spil

“Jeg gør det besværligt for mig selv fordi, hvis jeg fjerner valg, og gør det let, så bliver det ikke godt. Når du arbejder hårdt, går i dybden, analyserer på kryds og tværs, så ender du med en tilfredsstillende enkelhed,” siger han.

Til mødet med arkitekten hos Multiform Lyngby skal man blandt andet vælge om de håndlavede skuffer skal være lavet i eg – i natur eller sortbejdset – eller ahorn.

“Når jeg sidder til møder med kunder, kan vi godt blive trætte af at overveje farver, symmetrier, proportioner, diversitet og om det skal være Corian eller granit fra Angola som bordplade. Det kan føles hårdt, men bagefter er det en pragtfuld stemning!” udbryder han.

“Efter sådan en proces falder tingene fint og flot på plads. Og så er man som kunde slet ikke i tvivl. Og det vil man huske, om et år, fem år og om 50 år.”

Køkkenet i det arkitekttegnede hus er designet af Piet Rose, Multiform Lyngby
Huset er fra 60’erne og tegnet af arkitekt Jørgen Bangsbo til sig selv. I perioden var skifer populært i danske husholdninger, hvilket går igen i Piets design af køkkenøen. Køkkenet er dog kun en del af en totalrenovering af huset, som arkitekt Werner Thomas Mathies har stået for.
Piet Rose er indehaver af Multiform Lyngby ved Lyngby station, men alle Multiform showrooms tilbyder kvalificeret hjælp til at tegne dit køkken, så den lille skala indeholder det store værk.
Artiklen er bragt i Børsen og skrevet i samarbejde med Christian Bartels med fotos af Kasper Kristoffersen.