Der er himmelhøjt til loftet og udsigt til bølgende marker, skov og frit kig helt til Himmelbjerget fra køkkenøen i Anne Marie og Henriks hjem ved Skanderborg. På en bakketop 110 m over havet har parret bygget et arkitekttegnet landsted. Indrettet med plads til at give sig god tid – til maden, familien, naturen og livet.

Hvis du skulle bygge dit drømmehus i dag, hvordan ville det så se ud? Mange af os vil sikkert beskrive et hjem, der ikke nødvendigvis ligner det, vi bor i netop nu. Vores behov, drømme og ønsker til hverdagen ændrer sig med tiden – et faktum som Anne Marie og Henrik Smit var aldeles klar over, da de skulle skabe sig et nyt hjem sammen for et par år siden.

”Vi var begge tæt på de 50 år, vi havde ikke længere nogen hjemmeboende børn, og vi var fri af alt det her med at lede efter villakvarterer med stisystemer til skoler og den slags. Så vi kiggede på hinanden og spurgte os selv, hvad giver os energi og glæde i hverdagen? Vi ville have lys, luft, natur, plads og rum til at udfolde os efter vores egne drømme,” fortæller Anne Marie.

Parret besluttede sig for at kigge efter naturskønne omgivelser, hvor de kunne bygge et nyt hus, og efter længere tids søgen, trillede de en dag ud af en lille landevej ved Skanderborg, helt op til toppen af en bakke, hvor de blev mødt af en storslået udsigt til skov, marker og Himmelbjerget i horisonten.

”Det var på en af de her smukke septemberdage, hvor alting stadig var grønt, efterårsluften var varm, og alle markerne endnu ikke var høstet. Grunden ligger i 110 meter højde over havet, og det er sjældent man finder et sted, hvor man kan kigge så langt ud i landskabet uden at blive mødt af byggeri. Vi var helt solgt,” fortæller Anne Marie, der ligesom Henrik ikke havde gjort sig mange tanker om, hvilket slags hus, de egentlig skulle bygge, blot at det skulle bygges lige her.

Himmelbjerget i horisonten

”Det, der inspirerede os var i første omgang beliggenheden, så vi satte os ned og beskrev os selv som mennesker frem for at lave en tegning af et hus. Hvilke hverdagsglæder, der er vigtige for os, som fx at vi bruger meget tid i køkkenet, ofte får gæster og laver dejlig mad. At vi er naturmennesker, at Henrik går på jagt – alle mulige ting, der beskrev os selv. Vi tænkte, at det skulle være de her ting, der skulle være afgørende for arkitekten, frem for et fast billede af, hvordan huset skulle se ud.”

Arkitekt Rasmus Bak mødte parret på grunden en regnvejrsdag senere på efteråret. Sammen gik de rundt om den gamle, nedslidte landejendom, der lå her endnu, travede gennem markerne og ned til skovbrynet, mens de kredsede sig ind på muligheder og drømme.

”Det var det helt store linjer, vi trak op den dag, og vi talte slet ikke på det konkrete plan omkring materialer og hustyper. Arkitekten nævnte udtrykket ‘et moderne farmhouse’, og jeg kan huske, at jeg tænkte, at det så nok ikke ville blive en trelænget bondegård – men det var jo det, han kom med – det traditionelle længehus. Det er meget klassisk i sit udtryk, men så har han alligevel opdateret det på en helt moderne måde, der gør det meget enkelt og eksklusivt.

Fra køkkenøen er der udsigt helt til Himmelbjerget
Køkkenø i røget eg og højskabsvæg med åbne hylder, der giver associationer til det traditionelle landkøkken

“Anne Marie og Henrik havde et stort ønske om at komme nærmere naturen, og det brugte vi som benspænd til at give noget magi til det her meget forenklede og nøgterne farmhouse, som vi tegnede til dem. Ved at huset er blevet så stramt, så er der også opstået noget raffineret, elegant og spændende. Kompositionen ligner noget, vi har set før – det spejler sig i de landlige omgivelser – og materialerne giver sjæl til arkitekturen med cedertræslister, zink og tegl, der taler ind i hinanden. Vi ville skabe et hus uden udløbsdato, og det synes jeg, at vi har gjort. Huset står så underspillet, at det er rapsmarkerne, man tager med herfra for sit indre blik,” forklarer arkitekt Rasmus Bak.

Anne Marie og Henrik valgte en ikonisk Form 1 køkkenø i røget eg, der trækker naturens materialer indenfor. “Køkkenet skal kunne råbe det her store rum op og være et modsvar til den meget store pejs, vi har – og det kan det. Den store køkkenø fylder rummet ud uden at tage over. Køkkenet er lige det, der skal til for at skabe balance”, forklarer Anne Marie. Bagvæggen af køkkenet er indrettet med åbne hylder til parrets gryder og køkkenmaskiner. Det minder om den uhøjtidelige indretning af det traditionelle landkøkken, men uden at gå på kompromis med de rene linjer, som Anne Marie og Henrik foretrækker.

Højt til himlen

Anne Marie og Henriks trelængede landsted på bakketoppen tegner sig i dag knivskarpt mod den blå himmel. Hovedhuset har udsyn til alle verdenshjørner og lange kig på tværs af huset. Længerne består af garage og orangeri, der er dimensioneret proportionelt, så huset bliver symmetrisk, og parret har fået en hyggelig gård, der samtidigt skærmer bygningerne mod vejr og vind.

”Det særlige er jo, at inde og ude flyder sammen i, og vi har fuldt gennemkig i det 60 kvadratmeter store køkken-alrum med marker og skov hele vejen rundt. Der er fuldt indkig til huset, men det er der jo ingen, der gør – for her er ingen naboer, og derfor ville vi jo aldrig kunne bygge sådan et hus i et villakvarter. Man kan frådse med at lukke huset op til naturen på et sted som her. Derfor har vi også fået lavet en udebruser med varmt vand. For mig er det fantastisk at stå i solen under bruseren og hører lærken synge,” fortæller Anne Marie og fortsætter;

”Når man flytter ind i sådan et hus med så meget himmel og natur, finder man ud af, hvor meget solen rykker rundt på himlen, og man ser stjernerne klarere end nogensinde før. Vi har rådyr foran vinduerne og røde glenter, der svæver ude over markerne, for bare at nævne et par af de naturoplevelser, som er kommet helt tæt på os. Vi står hver dag og siger til hinanden; ‘se hvor smuk himlen er’. Solen har jo altid gået op og ned, som den jo gør, men vi har aldrig oplevet den før, som vi gør nu.”